A Nagy Szénbányász Díj

Blogunkban a kortárs művészet "remekeit" kívánjuk a nagyközönség számára közelebb hozni műértő kritikáinkon keresztül. Kritikai szemléletünk alapvetően a kispolgári földhözragadtságból valamint a proletár materializmusból táplálkozik, ars poeticánkat leginkább a klasszikus "bazmeg, ilyet én is tudok!" jelmondat fejezi ki. Ha a kedves olvasó érezte már magát átverve egy műalkotás szemlélődése közben, és legszívesebben inkább szénbányába küldte volna dolgozni az alkotót, hogy megtanulja, mi az a kemény munka, akkor írja meg nekünk a szenbanyaszKUKACgmail.com-ra.

2011.11.26. 16:13 Carbonaro

A halálra b%?@ott tücsök - a tanmese modern színházi változata

A blog eddigi bejegyzéseiben hanyagoltuk a színházi előadásokat. Ez nem véletlen: a képzőművészetben az alkotó felelőssége egyértelmű, így ott azon se kell gondolkozni, kit zavarjunk le a felháborító produktumért a szénbányába. A színház egy kicsit bonyolultabb, mert egy darabnál a szerző, a rendező és a színészek felelőssége megoszlik a végeredmény minőségében. Vagyis lehet akár jó darabot is elcseszett módon rendezni és előadni és fordítva.

A Katona József Színházban játszott Golden Dragon című opusznál szerencsére egyszerű a helyzet: a kortárs német drámaíró, Roland Schimmelpfennig eleve ordenáré darabját a semleges rendezői akarat és az egyébként jó színészek sem térítették el az eredeti irányvonaltól. Ami egyébként a kortárs daraboknál általában eléggé kiszámítható módon és fájdalmasan ugyanaz: magányos, elidegenedett emberek a legalantasabb ösztöneiktől vezérelve ronda, gusztustalan dolgokat csinálnak, amit a kortárs szerző annyira kisarkítva és eltúlozva tol az arcunkba, hogy azt már végképp nem lehet komolyan venni.

A Golden Dragonban például a tücsök és a hangya klasszik meséjét a szerző a következő módon tette egy kicsit "aktuálisabbá": amikor a tücsök a végigmulatott nyár után bekopogtat a hangyához élelemért, akkor a hangya eladja a tücsköt kurvának, akit aztán a többi hangya halálra basz (természetesen ilyen stílusban). A darabban továbbá olyan jeleneteket látunk, mint amikor például a nagypapa a fiatal kisunokája friss húsát látva  felizgul, lemegy kurvázni, de nem áll fel a farka, ezért jól összeveri a kurvát.

Nem az a baj ezekkel, hogy megbotránkoztató lenne vagy hogy nem a szépre tanítana, mert hát ugye maga az élet sem arra tanít. A probléma inkább az, hogy ilyen hírekből legalább napi kettőt-hármat olvashatunk a Blikkben vagy a Velveten. Ezek után egyszerűen szánalmas, amikor a sikert hajszoló drámaíró a valós bulváreseményekkel próbál versenyre kelni és valami még sokkolóbbat mondani. Ennek csak mesterkélt giccs, unalom, ásítozás lehet a vége.  

Ezért Roland Schimmelpfennignek inkább azt javasolnánk, hogy jelentkezzen bulvárújságírónak a német Bild Zeitunghoz, a magunk részéről pedig egyre inkább úgy látjuk, hogy a budapesti színházi szcénát talán már tényleg csak Dörner Gyuri bácsi és a Hátország színpad mentheti meg a totális unalomtól...

17 komment

Címkék: színház katona schimmelpfennig golden dragon


A bejegyzés trackback címe:

https://szenbanyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr983413314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.11.28. 12:42:22

te most miről írsz? a katonás gothár-rendezésről, vagy arról a német cuccról, amit bejutóboltál? annyira laza vagy, hogy így nevek, konkrétumok, érvek és más efféle tényszerű fasságok híján tényleg nem tudom, mi a faszt akarsz?

promen 2011.11.28. 12:43:02

Dörneréken alighanem jóízű sírvavigadás lesz... A fent leírtak meg sajnos más szemszögből (mert az eredeti könyv kifejezetten jó), de egyértelműen megállnak a Nemzetiben a Jég-re is, csak ott a rendező a címzett.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.28. 12:47:25

Megjegyzem, a tücsök és a hangya az a mese, amelynek a mondandóját nemhogy modern, de eredeti változatban sem érti az emberek 80%-a. Jellemzően például a gyerekeknek máig annak tanulságaként mesélik, hogy a léha mulatozás helyett a kemény munkára kell a hangsúlyt fektetni. Na most, nem túl nagy ésszel amúgy belátható, hogy a mű eredeti tanulsága valami olyasmi, hogy a művészet polgári megbecsülése egyenértékű a lófasszal, amíg szórakoztatta, addig jó volt, amikor fizetni kellett volna érte, akkor büdös volt a hangyának a dolog.

Ehhez a gondolathoz (is) kapcsolható akár az új felfogás, amely amúgy valóban, nagyjából 1897-ben lehetett volna utoljára avantgarde és újító.

KovA 2011.11.28. 12:58:29

Mit nem értetek ezen, mi vagyunk a tücsök, akik elmulattuk a sok hitelt és most el vagyunk adva adós szexrabszolgának és agyon leszünk tücskölve...

Most mit lehet ezen nem érteni ?

Anti Anyag (törölt) 2011.11.28. 13:05:28

Az a jó az ilyenekben, hogy fizetni kell érte, ezért továbbélése attól függ, mekkora a nézőközönség és mivel nem a Blahán van, még az sem érdekes, hogy megbotránkoztató.

Amilyen a közönség, olyan a darab ez így teljesen korrekt, demokrácia van. A Blikket is csak az veszi, akit az a műfaj érdekel.

Ha meg nincs rá közönség, egy idő múlva érdemes kitenni a diri szűrét. Az adófizetők pénzét ne pazarolja, ő nem népművelő, nem is liberális vagy baloldali, hanem menedzser, népművelésre ott vannak az alternatív színházak.

Kierkegaard Akciócsoport 2011.11.28. 13:09:25

@vészmadár (pica pica): Neeeem. A tücsök és hangya tanulsága a következő: ha becsületesen dolgozol, nyáron mindenki pofán röhög, télen meg mindenki téged fog letarhálni ;)

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.28. 13:20:17

@Kierkegaard Akciócsoport:
nem a mese tanulsaga az, hogy a kibaszott hangyok letorrentezik a szorakoznivalot, a hulye tucsok penzet lenyeli a zartisjus, meg odaaggya a lakodalmas rokkereknek, aztan telen szepen ehendoglik.
vegulis a dinok is feldobtak a labacskaik, oszt tovabb forgott a fold. a tucskoket se siratja majd meg senki.

Carbonaro 2011.11.28. 14:11:34

@efes: természetesen a Katonában játszott, Gothár-féle rendezésről van szó, bár egyébként az illusztrációként belinkelt német változat eléggé hasonlónak tűnik hozzá...

wektor77 2011.11.28. 14:47:05

huntriangle.com/forum

Itt is lehet vélmeményt nyilvánitani.

Rák Attantam 2011.11.28. 14:59:00

A tücsök és a hangya meséje:

A hangya egész nyáron szorgosan dolgozott, ápolta a bolyt, gyűjtötte az élelmet, hogy az ínséges időket is át tudja vészelni.
A tücsök meg csak vígadt, láblógatva muzsikált, nem dolgozott egy percet sem.
Őszre aztán meg is döglött mind a kettő...

Tanulság? Mire rádöbben az ember (állat), hogy mekkora hülye volt, addigra már mindig késő...

cso zsi 2011.11.28. 15:25:52

Jelenleg ez úgy néz ki, hogy a tücsök átmulatja a nyarat, aztán betör a hangyához, kirabolja, és eladja kurvának.

fidesz = házmesterek pártja 2011.11.28. 15:45:47

Én a tücsök és hangyát úgy ismertem, hogy a tücsök mindenféle világkörüli turnékra járt hegedűművészként. A tél végefelé, mikor a hangya raktára már kiürült és a hangya éhezett. A tücsök épp Párizsba készült egy újabb koncertre és bekopogott a hangyához, hogy hozzon-e neki valamit. A hangya meg így szólt: "Tücsök komám! Ha már úgyis Párizsban jársz, tégy meg nekem egy szívességet! Látogass el a temetőbe és köpd le helyettem La Fontaine sírját!" :D

Veder1 2011.11.28. 16:17:10

Pedig a darab jó, de legalább közepes, a színészek és a rendezés pedig remek. Azt mondod, mindenhonnan ez a szenny ömlik, mégis egy kortárs darabnak mire másra kellene reflektálnia?

Veder1 2011.11.28. 16:22:41

@Anti Anyag a Katona Magyarországon az egyik legjobb színész műhely, előadásai szinte mindig telt házzal mennek, még a posztban említett kissé középszerű darabok esetében is.

gahanreader · http://davegahankonyv.blog.hu/ 2011.11.28. 17:35:15

a kommenteket olvasgatva egész új értelmezést nyert számomra ez a mese

Carbonaro 2011.11.28. 18:10:30

@Vödör: eh, hosszú és szószátyár, a lényeg az enyémben is benne volt...
süti beállítások módosítása