A Nagy Szénbányász Díj

Blogunkban a kortárs művészet "remekeit" kívánjuk a nagyközönség számára közelebb hozni műértő kritikáinkon keresztül. Kritikai szemléletünk alapvetően a kispolgári földhözragadtságból valamint a proletár materializmusból táplálkozik, ars poeticánkat leginkább a klasszikus "bazmeg, ilyet én is tudok!" jelmondat fejezi ki. Ha a kedves olvasó érezte már magát átverve egy műalkotás szemlélődése közben, és legszívesebben inkább szénbányába küldte volna dolgozni az alkotót, hogy megtanulja, mi az a kemény munka, akkor írja meg nekünk a szenbanyaszKUKACgmail.com-ra.

2010.04.21. 00:53 Carbonaro

Megélhetési bűnözés a festészetben

A blog kezdeti posztjaiban inkább nagyobb stílű szélhámosokkal foglalkoztunk: Borofsky, Beuys, Tunick mind-mind igen nagy hírnévre és sok pénzre tettek szert a kóklerságaikkal. Őket ezért sújtsa megvetés, van viszont egy olyan, sokkal népesebb kategóriája a szénbányába való művészeknek, amelyik inkább a kisebb pénzű ügyfélkör bepalizására kénytelen szorítkozni, ők pedig keresve se találhatnának védtelenebb áldozatot, mint a turistákat. 

A hétvégén úgy alakult, hogy rövid időt Bruges-ben töltöttem (mellesleg miért nevezzük Brűzsnek magyarul, amikor a város Belgium flamand részén van, nem pedig Valóniában, a flamand név pedig Brugge, és majdnem így is kell flamandul kiejteni?), ami ugye nagy turista-látványosság és persze lehúzó hely. És hát mit is lehetne kezdeni egy régi város közepén porosodó ódon piaccsarnokkal: ha már úgyis ott tengődik, nyissunk benne ingyenes kortárs művészeti kiállítást! Bruges-be úgyis mindenki a kultúra és a történelmi múlt miatt jön, ráadásul esetleg még a kiállító helyi művészeknek is csurran-cseppenhet egy-egy ízléstelen, de gazdag ukrán vevő, és akkor legalább annyival is kevesebb segélyt kell nekik fizetni.

 

Feltehetőleg ilyen megfontolásból kerültek Linda-Marie Pattyn (mentségére mondva: nem ő volt az egyetlen ilyen a városban) alkotásai is a régi Bruges-i piac épületébe. Ezekre első pillantásra talán könnyelműen az "ocsmány mázolmány" minősítést aggatnánk, valójában azonban ez túlértékeli a műalkotást: ezek a képek még csak nem is kiugróan ocsmányak, egyszerűen csak mázolmányok.

A szénbányász városfejlesztési tippje: Bruges jobban tenné, ha régi posztókereskedőinek szentélyét nem alázná meg ilyesmivel és inkább arra gyúrna, ami valaha felvirágoztatta: vagyis használható áruk előállítására és kereskedelmére.

1 komment

Címkék: bruges mázolmány pattyn linda marie


A bejegyzés trackback címe:

https://szenbanyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr61938736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsíni 2010.05.03. 00:23:01

az ottani flamandok a g-t h-nak ejtik és a brugge kb. brue-nek hangzik, bár ez azért off..

a képen szerintem fehér disznók csordában szerepelnek :D
süti beállítások módosítása