A Nagy Szénbányász Díj

Blogunkban a kortárs művészet "remekeit" kívánjuk a nagyközönség számára közelebb hozni műértő kritikáinkon keresztül. Kritikai szemléletünk alapvetően a kispolgári földhözragadtságból valamint a proletár materializmusból táplálkozik, ars poeticánkat leginkább a klasszikus "bazmeg, ilyet én is tudok!" jelmondat fejezi ki. Ha a kedves olvasó érezte már magát átverve egy műalkotás szemlélődése közben, és legszívesebben inkább szénbányába küldte volna dolgozni az alkotót, hogy megtanulja, mi az a kemény munka, akkor írja meg nekünk a szenbanyaszKUKACgmail.com-ra.

2012.12.10. 23:17 Carbonaro

Képüzenet a hazai CHF-adósoknak

A minap úgy adódott, hogy Genfben jártam, ezért gondoltam, megnézem, milyen kortárs kiállításokon burzsujkodnak a burzsuj svájciak. Egyébként nyilván semmilyenen, hiszen mindenki tudja, hogy a svájci földhözragadt, kuporgató hegyi-falusi népség, amelyik nem nagyon költ felesleges dolgokra, esztétikai élményként pedig bőven megelégszik a lepolírozott audijával az otthoni garázslámpa fényénél. Na, de lényeg a lényeg, benéztem a genfi kortárs és modern művészeti múzeumba, a Mamco-ba. Persze mondanom se kell, hogy kongott az ürességtől.

Mármint látogatóilag, mert kiállított tárgyak voltak szép számmal, köztük elég durva dolgok is. Például volt egy rész, ahol a művész oszladozó hullákat fényképezett le, illetve akadt egy csávó, aki lakótelepeket festett a legélethűbb módon szerte a nagyvilágban, többek között Békásmegyeren is. Ezeket a képeit állítólag különös érdeklődéssel szokta figyelni a svájci törzsközönség. De én inkább a hazai blogolvasók számára akartam valami szemrevalót mutatni, ezért döntöttem az alábbi kép mellett.

genf.JPGA mellékelt festmény első ránézésre nem tűnik különösebben érdekesnek. A címe, Romantik VI sem igazán visz közelebb az értelmezéséhez. Ha azonban kicsit utánanézünk az alkotó Bernhard Martinnak, azt találjuk, hogy az 1966-ban született német festő előszeretettel örökít meg szürreális kompozíciókat és gyakran választ stilisztikai elemeket a fogyasztói társadalomhoz kapcsolódóan. És nyilván annak is kell valami mondanivalót hordozni, hogy a képet épp a svájci frank hazájában állították ki. Igen, megvan, így már összeáll: először fogyasztás, aztán szürreális helyzet, csonkig szívott cigi a szájban, úgyis, mint az önpusztítás egyfajta szimbóluma, alámerülés - itt teljesen nyilvánvalóan csak egy magyar CHF-adósról lehet szó! Mai műtárgyunkat a frankadósságukban elmerülő honfitársainknak ajánljuk!

(Akiket még egy közszolgálati jó tanáccsal is szeretnénk ellátni: lépjetek be az árfolyamrögzítésbe!).

Szólj hozzá!

Címkék: genf mamco bernhard martin CHF adósok


A bejegyzés trackback címe:

https://szenbanyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr74958966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása