A Nagy Szénbányász Díj

Blogunkban a kortárs művészet "remekeit" kívánjuk a nagyközönség számára közelebb hozni műértő kritikáinkon keresztül. Kritikai szemléletünk alapvetően a kispolgári földhözragadtságból valamint a proletár materializmusból táplálkozik, ars poeticánkat leginkább a klasszikus "bazmeg, ilyet én is tudok!" jelmondat fejezi ki. Ha a kedves olvasó érezte már magát átverve egy műalkotás szemlélődése közben, és legszívesebben inkább szénbányába küldte volna dolgozni az alkotót, hogy megtanulja, mi az a kemény munka, akkor írja meg nekünk a szenbanyaszKUKACgmail.com-ra.

2011.09.07. 23:38 Carbonaro

A művész esete a nyelvtanulással

Egyszer láttam egy kéregetőt, aki "sörre gyűjtök" táblával próbált egy kis együttérzést és aprót kicsiholni a járókelőkből. Nálam ez bejött, adtam neki. Valami hasonlót éreztem, amikor Mladen Stilinović kiállítását tekintettem meg még a nyáron a Ludwig Múzeumban. Egy horvát művészemberről van szó, aki az okosok szerint a konceptuális művészet képviselőjeként a cinikus neoavantgárd társadalomkritika műfajában alkot, blablabla stb., ami a Szénbányász eccerű értelmezésében azt jelenti, hogy a pofátlanságot olyan magas szintre fejlesztette, amin már tényleg csak mosolyogni lehet. Hogy az olvasók is értsék, miről van szó, alább csatolva Stilinović "Művész alkotás közben" című önábrázolás-sorozatának egyik darabja:

 Elárulom, hogy a sorozat többi darabján is ugyanúgy egy igénytelen bajszos csávó látható ágyban fetrengés közben, bár egy kicsit más pózokban...

A horvát mester igazi "és ezt így hogy?" típusú döbbenetet kiváltó alkotásával pedig a fényképezőkép már el sem bírt, ezért az olvasó itt kénytelen lesz a képzelőerejére támaszkodni. Szóval a nagy mű úgy nézett ki, hogy a galéria egyik termét kiplakátolták egy angolszótárból kitépett lapokkal, amiken az egyes címszavak mögötti magyarázat festékjavítóval ki volt fehérítve, a helyére pedig kézzel odaírva: "pain". A szótár minden egyes szavánál. A múzeumi idegenvezető által ismertetett történet szerint ugyanis Stilinović egy idő után rájött, hogy soha nem fog befutni, amíg nem tanul meg angolul. Ezért neki is esett az angoltanulásnak, csak hát nem igazán ment neki, így bosszúból a fentebb leírt módon bánt el a szótár minden egyes szavával. Nyilván demagógia lenne azt állítani, hogy ennyi erővel meg is tanulhatta volna őket...

A történet voltaképpen bármely alternatív iskola pedagógusát melegséggel töltené el: Stilinović nem gyötörte magát tovább az angol nyelvvel, továbbra is Zágrábban él, és a műveinek még Budapest sem kispálya, így mi is megnézhettük őket.  Azért a Szénbányász Blog tippje: mostantól minden művészeti ösztöndíjat kössenek legalább egy "C" típusú középfokú Rigó utcai nyelvvizsgához.

Szólj hozzá!

Címkék: szótár ludwig múzeum stilinović mladen


A bejegyzés trackback címe:

https://szenbanyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr533362279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása