A Nagy Szénbányász Díj

Blogunkban a kortárs művészet "remekeit" kívánjuk a nagyközönség számára közelebb hozni műértő kritikáinkon keresztül. Kritikai szemléletünk alapvetően a kispolgári földhözragadtságból valamint a proletár materializmusból táplálkozik, ars poeticánkat leginkább a klasszikus "bazmeg, ilyet én is tudok!" jelmondat fejezi ki. Ha a kedves olvasó érezte már magát átverve egy műalkotás szemlélődése közben, és legszívesebben inkább szénbányába küldte volna dolgozni az alkotót, hogy megtanulja, mi az a kemény munka, akkor írja meg nekünk a szenbanyaszKUKACgmail.com-ra.

2010.06.17. 21:29 Carbonaro

Kocsiajtó a galériában

A hétvégi Múzeumok Éjszakájára való melegítésképpen íme itt egy alkotás a múlt heti hasonló prágai rendezvényről, Dani haverunknak hála. Lehetséges, hogy a művészt a klasszikus Rapülők-szöveg („Hazafele adsz a kultúrának / Elolvasod mind a KRESZ-táblákat”) inspirálhatta: a kiállított műtárgy – amelynek címe: „Búskomor” (Gloomy) – ugyanis lényegében egy kocsiajtó. A művészi hozzáadott érték néhány furcsa, golyó ütötte (?) lyuk és egy japán tanmese egy emberről, aki szerette a sárkányokat és teleaggatta a lakását sárkányos képekkel, aztán amikor meglátott egy igazi sárkányt, akkor meghalt félelmében. 

A művész Jan Jakub Kotík fikázásától ezúttal most eltekintenénk, mivel szegény néhány éve hunyt el fiatalon rákban, és hát nekünk is van azért szívünk, meg aztán végül is nélküle ez a poszt se jöhetett volna létre, és tulajdonképpen voltak egész érdekes művei is. Nyugodjék békében. Ez az alkotás egyébként a Prágai Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Ugyanakkor ezúton is szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét, hogy szombat este Múzeumok Éjszakája lesz Budapesten, így használják ki az alkalmat, járjanak nyitott szemmel és küldjenek nekünk szénbánya-gyanús alkotásokat. Mi ott leszünk, kóklerek, reszkessetek!

Szólj hozzá!

Címkék: prága kotík jan jakub kocsiajtó


A bejegyzés trackback címe:

https://szenbanyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr82089934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása