A Nagy Szénbányász Díj

Blogunkban a kortárs művészet "remekeit" kívánjuk a nagyközönség számára közelebb hozni műértő kritikáinkon keresztül. Kritikai szemléletünk alapvetően a kispolgári földhözragadtságból valamint a proletár materializmusból táplálkozik, ars poeticánkat leginkább a klasszikus "bazmeg, ilyet én is tudok!" jelmondat fejezi ki. Ha a kedves olvasó érezte már magát átverve egy műalkotás szemlélődése közben, és legszívesebben inkább szénbányába küldte volna dolgozni az alkotót, hogy megtanulja, mi az a kemény munka, akkor írja meg nekünk a szenbanyaszKUKACgmail.com-ra.

2010.04.26. 01:51 Carbonaro

Lengyel szobrász bosszúja a II vh-ért

A képen látható vasember, aminek a címe lényegretörően csak "Vasember" (Eisenmann) Mainz városában található, egy lengyel művész, Zbigniew Frączkiewicz munkája, és 1990-ben állították jelenlegi helyére - az emléktábla szerint - a náci Németország kapitulációjának 45. évfordulója alkalmából. Persze magán a műfajon - mármint a világháborús emlékművek műfaján - is el lehetne itt egy kicsit merengeni, hiszen ezek egynémelyike nehezebben gyógyuló sebeket ejtett néhány európai városon, mint maguk a bombázások. Van itt azonban még más érdekesség is.

 

Frączkiewicz ugyanis nem csak Mainzot büntette be az ominózus szoborral: a linkre kattintva azt láthatjuk, hogy Hattingen városába is ugyanilyen monstrumokat szállított, méghozzá rögtön hármat is. Mondjuk soha nem voltam túl jó az ilyen "találd meg a 10 különbséget a két kép között" típusú játékokban, de nekem úgy tűnik, hogy a szobrok között legfeljebb csak a címükben van eltérés, a hattingeni verzió elnevezése ugyanis:  "Vasból készült emberek" (Menschen aus Eisen). Ez a link pedig egy berlini iskola honlapjára mutat, ahol nagy lelkesen beszámolnak egy bizonyos Frączkiewicz nevű lengyel szobrász "Mi vagyunk a  XX. század" című szoborcsoportjának 2001-es leleplezéséről, és na vajon mit látunk? Bizony, a vasembereket, bár igaz, hogy itt a művész rájuk aggatott valami vasköpenyt is, azért a vasfasz mégiscsak durva lett volna egy iskola udvarán...  

 

Vajon arról van itt szó, hogy a ravasz polák ocsmány szobrok Németország-szerte történő elhelyezésével áll bosszút hazája II. világháborús szenvedéséért a német lakosságon? Vagy pedig csak egy szélhámos használta ki az internet előtti korszak lehetőségeit, amikor a megrendelők még nem tudták ellenőrizni, hogy az érdemes művész ugyanazt süti el náluk, amit már előtte máshol és többször is?

 

Mindenesetre a mainziak - szép példáját mutatva a kölcsönös tiszteletnek - rosszul írták le Frączkiewicz nevét (az emléktáblán Fraczkiewiecz szerepel, emiatt egyébként először alig találtam meg a csávót a neten). Vagy lehet, hogy az alkotó adta meg a nevét szándékosan rosszul, gondolva már a következő megrendelésekre is?  

7 komment

Címkék: mainz vasember frączkiewicz zbigniew


A bejegyzés trackback címe:

https://szenbanyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr411951643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labancz 2010.04.26. 11:59:29

Jól látom, hogy egy híd alá rejtették a szobrot?
Egyébként szép darab, remélem, a fémgyűjtők is felfigyelnek rá...

monticello (törölt) 2010.04.26. 12:09:00

Volt már ilyen nálunk is:
www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/krudy-szobor-siofokon-az-eljaras-etikai-kerdeseket-vet-fel/cn/news-20090225-06041139
Nem bírt ellenálni a kisértésnek hogy előhúzza a sufniból a félretett öntőformát, és eladja még párszor a "művet".
Mér az ügyvédek nem így írják a szerződéseket?

Carbonaro 2010.04.26. 12:33:21

@Labancz: olyasmi, bár nem folyóhíd, hanem egy (különben elég ronda) épületkompexum egy összekötöeleme. De a szoborral szemben egyébként egy szép, XV. századi épület van (egy régi ispotály), tipikus német városrendezés: különbözö stílusú épületek, szobrok mindenféle koncepció nélküli egymás mellé hányása...

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.04.26. 13:19:09

Én ezeket láttam prágában a vencel téren.

Carbonaro 2010.05.04. 22:11:17

@dzsíni: hé, ez nem is rossz, nem akarsz olvasói posztot küldeni? :))
süti beállítások módosítása